Hyönteisvisan vastaukset:

 1. C.R.Sahlberg, 2. Pöytyän Yläneellä, 3. korpikolva, 4. C.R.Sahlberg, 

5. kanervatöpökatti, 6. heinähukka, 7. impikääpiökoi, 8. vesiskorppioni, 9. kalatäi, 10. helmihopeatäplä.

Sahlbergien jäljillä  - historiaa ja hyönteistutkimusta

Hankkeen tausta ja perustelut

Pöytyä-Oripää 4H-yhdistyksen toiminnan painopiste on jo useita vuosia ollut lasten ja nuorten luonto- ja ympäristökasvatuksessa. Meillä on sopimus Pöytyän kunnan kanssa Luontokapinetti nimisen luontokeskuksen toiminnasta. Luontokapinetissa käy vuosittain noin 3000 lasta ja nuorta, toki myös aikuisryhmiä.

Tämän hankkeen tavoite on kehittää toimintaamme yliopistoyhteistyön kautta. Yliopiston osaamisresurssin hyödyntäminen mahdollistaa tiedollisesti kiinnostavamman ja luonnonympäristön muutoksen myötä yhä tärkeämmäksi käyvän luontotiedon jakamisen kävijöillemme. Lisäinfoa toiminnastamme saa www.luontokapinetti.fi sekä Youtubesta löytyvistä videoista (Aikuiset ja luontokoulu). Luontokapinetti on mukana myös fb:ssä ja instagramissa.Hankkeen tavoitteet

Hankkeen myötä toteutetaan oppimiskokonaisuus, jossa paikallista kulttuurihistoriaa, nykyhetkeä ja tiedettä yhdistelmällä saadaan monipuolien kuva omasta lähiympäristöstä, ja siitä miten se nivoutuu ympäröivään maailmaan. Oppimiskokonaisuuden kautta ihmisten toivotaan innostuvan tarkkailemaan ja tutkimaan lähiympäristöään uudesta näkökulmasta, ja samalla hahmottamaan tieteen olemusta arkipäiväiseltä vaikuttavien ilmiöiden selittäjänä.

Tavoitteeseen pyritään hyönteisiä (jossain määrin muitakin niveljalkaisia) apuna käyttäen. Hyönteisten helppo havainnointi ja vähäinen vuodenajoista riippuvuus tekevät niistä kiitollisen seurantakohteen. Lisäksi niiden monimuotoisuus ja sopeutuvuus kiehtoo niin pienempää kuin vähän isompaakin oppijaa.

Kuuluisan Sahlbergien suvun luonnontieteilijöitä, ja erityisesti hyönteisiin erikoistuneita tutkijoita asui 1800-luvulla Pöytyän Yläneellä. Osa suvun jäsenistä on jopa haudattu Yläneellä sijaitsevalle yksityiselle hautausmaalle. Tämän vuoksi Sahlbergit ja heidän tieteellinen hyönteisharrastuksensa on valittu oppimiskokonaisuuden kulttuuriseksi ja tieteen metodeja sekä niiden muuttumista selittävän osion esimerkeiksi. Esimerkiksi Korpikolva(Pytho kolwensis) on puuaineksessa elävä kovakuoriainen, jonka löysi alun perin turkulainen eläintieteen professori C.R. Sahlberg vuonna 1828 opiskelijoineen Satakunnassa sijaitsevasta Yläneen Kolvan kylästä, jonka kylän mukaan kuoriainen myös nimettiin.

Hyönteisten suunnaton lajirunsaus ja niiden keskeinen merkitys ekosysteemissä on tiedetty jo kauan. Puolet maailman eliölajeista on hyönteisiä ja hyönteisten muotojen, elintapojen ja elinympäristöjen kirjo antaa loputtomasti mahdollisuuksia etsiä ja löytää visuaalisesti ja tarinallisesti mielenkiintoisia esimerkkejä suhteellisen vähäisin ponnistuksin ja luotettavasti lähes kaikkina vuodenaikoina ja lähes kaikenlaisista elinympäristöistä. 

Lisäksi hyönteisteema on tällä hetkellä hyvinkin ajankohtainen, sillä useiden eri tutkimusten mukaan, hyönteisten määrä maailmassa on vähentynyt viimeisten vuosikymmen aikana melko rajusti.

YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.
YouTube-videon näyttäminen ei onnistunut. Tarkista markkinointievästeiden hyväksyminen ja selaimen yksityisyysasetukset.